Ceangaii
RomânaEnglishHungarian

„Csángók” – Moldvai romai katolikusok

Népkeverék vagy nemzeti kisebbség?

Már régóta a románok és magyarok közötti vita tárgyát képezik az úgy nevezett csángók, Moldva nyugati részén lakó katolikusok. Vitáznak az eredetűkről, a nyelvrájásukról, kultúrájukról és hagyományaikról, nemzeti hovatartozásukról.

Ioan Lăcătuşu a Hargita-Kovászna megyei Európai Tanulmányi Központ igazgatója kijelentése szerint  magyarázat egyszerű: ha a magyar irredenta csoportoknak sikerülne, elismertetni a csángókat, mint magyar nemzeti kisebbség, akkor nagyobb lenne a romániai magyar nemzetiségűek száma és aránya, így hát a világ előtt igazolva lennének a területi követelések is. 

Mivel Magyarországnak érdekében áll átlépni a Kárpátokon, geostratégiai érdekei is vannak ami a csángókat illeti, az úgy nevezett „Csángóföld” lenne az autonóm Székelyföld védő bástyája. A fentieket bizonyítják a „súlyos nevek” melyek „kötelességüknek” tartják a „csángó probléma” megoldását, illetve az Európai Unió hivatalosságainak azon kijelentése, hogy Románia nem csatlakozhatik amíg nem biztosítja a kisebbségek számára a minimális szabadságot és jogokat (ne feledjük az „Erdélyi Memorandumot, amit Tőkés László személyesen mutatott be Brüsszelbe és más „penge  elméjű-ek” által megfogalmazott, sok jóhiszemű de manipulált magyar által, Ollie Rehn integrációért felelős biztoshoz intézet levelét, amelyben a romániai magyarok helyzetére hívják fel a figyelmet, illetve az Európai Parlamentbe bemutatott, a csángók helyzetére vonatkozó „Made in Romania” filmet). De a nagy felhajtás ellenére az Európai Unió úgy döntött, hogy Románia csatlakozhat ilyen természetű feltételek teljesítése nélkül is...

Figyelembe éve a nagy felhajtást, ki gondolná, hogy Romániában 1266 csángó van melyből 307 magyar, 910-román, 37-csángó, 3-roma és 9 ki nem nyilvánított anyanyelvű. Ha mégis odafigyelsz a szélsőséges magyarok kijelentéseire, akkor Moldvában 60.000 és 250.000  között mozog a magyarul beszélő csángók számaránya. Vajon így is van?